Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Waterstof als toekomstige vervanger van aardgas?

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Marcel Vogelsangs

Heldendaad 

Hij ziet grote kansen op het gebied van energietransitie en is ervan overtuigd dat waterstof aardgas in de toekomst zal vervangen.

Energietransitie

Aardgas versus waterstof

Het is denkbaar dat in de komende jaren steeds meer aardgas vervangen zal worden voor andere energiebronnen. Aardgas is de meest groene fossiele brandstof, maar desondanks schadelijk voor het milieu en draagt minder bij aan het verduurzamen van de wereld. Iets waar we de komende jaren sterk naar toe willen werken. Gasunie blijft hierin niet achter en is momenteel druk bezig met een energietransitie. Waar zij nu nog met name het transport en opslag van aardgas onderhouden, zal dit in de toekomst steeds meer verschuiven naar waterstof en groen gas. 

Marcel Vogelsangs, een fanatieke Groene Strijder met een grote interesse in energietransitie, heeft de afgelopen vijf jaar veel onderzoek gedaan naar waterstof. In tegenstelling tot aardgas, kun je waterstof niet zomaar uit de grond halen. Waterstof moet geproduceerd worden. Maar hoe dan? Een interessant vraagstuk waar Marcel tijdens zijn eigen cursus maar al te graag uitgebreid antwoord op geeft!

Gasunie test met waterstof

Momenteel maakt Gasunie gebruik van zoutcavernes, ofwel opslagplekken voor aardgas. Marcel: “Het plan is om in deze opslag waterstof te gaan bufferen. Voor het omzetten van water naar waterstof is elektrische stroom nodig. Deze stroom kan groen worden opgewekt door middel van zonne- of windenergie. Waterstof kan gedurende het seizoen worden opgeslagen en als brandstof worden gebruikt voor de industrie en/of woningen. 

Marcel besloot zijn eigen bedrijf MV-Energietechniek op te starten waarin hij zich, naast zijn fulltime baan bij Gasunie, volledig inzet voor energietransitie. Hij is hierbij niet alleen bezig met het transport van waterstof, maar ook met opwek en alle toepassingen.

“Energie opslaan is wijn maken”

Het uiteindelijke doel bij de energietransitie is het omzetten van aardgas naar waterstof, maar dit is zo eenvoudig nog niet. “Je kunt het proces vergelijken met het maken van wijn. Waar wijn wordt gemaakt van druiven, wordt waterstof gemaakt van zonne- en windenergie. Omdat druiven aan een struik hangen kun je ze als het ware meteen eten en ervan profiteren. Wil je echter een jaar later nog iets aan de druiven hebben, dan moet je er wijn van maken. Het maken van wijn kost meer tijd en energie, en dat is precies wat de energietransitie van aardgas naar waterstof ook doet: het kost tijd en energie.”

Het gebruik van waterstof biedt kansen

Hoewel de ontwikkelingen op het gebied van waterstof ons geduld op de proef stellen, ontstaan voor zowel particulieren als voor bedrijven steeds meer kansen. Zo zien we steeds vaker dat auto’s en vrachtauto’s rijden op waterstof. Auto’s die rijden op waterstof zijn net zo duurzaam als elektrische auto’s, hebben geen CO2 uitstoot en bij een waterstofauto komt er water uit de uitlaat.


Op termijn is de verwachting dat we waterstofauto’s voor de lange afstanden en voor (zwaar) transport (vrachtauto’s en bussen) gaan gebruiken en elektrisch auto’s voor de kortere afstanden.

Marcel houdt van aanpakken. Hij wil verder, vindt dat we moeten laten zien dat het kan, dat we de energietransitie verder kunnen helpen en dat waterstof een belangrijke schakel hierin is.Het belangrijkste is nu dan ook:

GEEN WOORDEN MAAR DADEN!

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Heb jij net als Marcel ook een bijzonder verhaal? Neem contact op met onze Venray Reporter en word ook een Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Marcel Vogelsangs