Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Vergroening in de Oranjebuurt

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Rob Keijzer

Heldendaad #33

Rob is niet alleen lid van de lokale Werkgroep Duurzaamheid, ook draagt hij zijn steentje bij aan de vergroening in de Oranjebuurt in Venray.

Energietransitie

Klimaatadaptatie

“Ik zou het leuk vinden als dat kleine golfje een grotere golf zou worden.”

Voormalig huisarts, pensionado én Groene Strijder Rob Keijzer is een echte duurzame duizendpoot. Niet alleen is hij lid van de lokale Werkgroep Duurzaamheid, ook draagt hij zijn steentje bij aan de vergroening in de Oranjebuurt in Venray. Beginnend bij zijn eigen huis!

De Oranjebuurt gaat groen

Rob en zijn vrouw zijn vorig jaar naar een nieuwbouwwoning verhuisd in de Oranjebuurt. Vele oudere huizen in deze wijk worden onder de loep genomen en verduurzaamd. Ook worden er nieuwe huizen gebouwd met groene technologieën van nu. Zo kregen een aantal huizen in deze wijk een bodemwarmtepomp én een warmteterugwinningssysteem (WTW-systeem). Dit systeem voert warme lucht af terwijl het de lucht van instromende lucht verwarmt. Eén van de vele duurzame systemen die ook ingebouwd zijn in het huis van Rob en zijn vrouw. 

De bodemwarmtepomp, daar is Rob vooral over te spreken: “Die is muisstil, koelt goed en geeft een prettige temperatuur in huis.” Daarnaast hebben ze geïntegreerde zonnepanelen, een elektrische auto en goede isolatie. Ook hebben ze geïntegreerde co2-en vochtmeters die de juiste waarden op peil houden in huis. Rob: “Mijn motto is nu; wij hoeven op onze leeftijd niet veel meer te sparen, maar we moeten besparen.”

Werkgroep Duurzaamheid

Bezig zijn met besparing in eigen huis maakte Rob ook nieuwsgierig naar wat er op gebied van duurzaamheid speelde binnen de gemeente. Hij sloot zich aan bij de werkgroep Duurzaamheid om beter op de hoogte te zijn en zijn ideeën te delen. Deze werkgroep is onder andere samen met de gemeente Venray in overleg over de verduurzaming in de Oranjebuurt. In het voorjaar van 2022 zijn er al warmtescans gemaakt. Daarnaast kijkt de werkgroep met de gemeente samen welke subsidies er te krijgen zijn. “Om mensen te stimuleren moet je goede voorbeelden laten zien van mensen die al goed bezig zijn. En vooral niet alleen maar naar de problemen kijken.”

Voorlichtingsavond Oranjebuurt

“Inwoners moeten uitgedaagd worden om meer bezig te zijn met vergroening.” Eind september van dit jaar wordt er een avond ‘duurzaamheid voor de oranjebuurt’ georganiseerd om voorlichting te geven over bepaalde duurzaamheidsthema’s. Hieronder vallen isolatie (van spouwmuur tot tochtstrips), energietransitie (van het gas af en lucht warmtepompen), zonnepanelen (en hun mogelijkheden en opslag van energie). “Wij gaan daar kijken waar mensen tegenaan lopen en op welke manier we elkaar kunnen helpen.” Op deze manier draagt Rob samen met zijn werkgroep actief een steentje bij aan de vergroening van de Oranjebuurt. “En ik hou er gewoon van om hulp te verlenen.”

De groene tip van Rob

Dit tip van Rob voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken? “Sluit je aan bij een werkgroep; zo ben je altijd op de hoogte over wat kan en mogelijk is. En heb je echt een stem. Door erover te praten plant je groene zaadjes bij mensen. Mijn dochter is bijvoorbeeld nu ook bezig met verduurzaming. Ik zou het leuk vinden als dat kleine golfje een grotere golf zou worden!”

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ben of ken jij iemand die net milieubewust bezig is? Meld je dan nu aan of neem contact op met onze Venray Reporter.

 

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Rob Keijzer