Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Groene tuintips van Laura

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Laura Borst

Heldendaad #25

Met twee rechterhanden en een flinke dosis aan creativiteit, weet Laura haar gehele tuin in te richten met hergebruikte materialen.

Circulaire economie

“Duurzaam omgaan met materialen doet me goed”

Wat is er nu lekkerder dan heerlijk genieten in je eigen tuin? Voor veel mensen is het buitenleven in eigen tuin een ultiem moment om tot rust te komen. Kunnen we hier nog extra van genieten als onze eigen tuin bestaat uit hergebruikte materialen die een flinke milieuwinst opleveren? Laura Borst uit Venray vindt van wel!

In en om het huis

Wroeten in de tuin maakt Laura’s dag helemaal compleet. “Als boerendochter heeft mijn vader mij altijd laten zien dat als je iets wil, dat je dan zelf de handen uit de mouwen moet steken. Gewoon de schop pakken en gaan!” Deze boodschap geeft ze door aan haar eigen kinderen die nu ook veel tijd in de tuin doorbrengen en ook vaak in de aarde zitten. 

Waar Laura’s tuin vroeger een tuin met veel beton en steen was, bestaat deze nu bijna geheel uit groen met herbestemde materialen. “We hebben oude schuttingdelen omgetoverd tot plantenbakken, grind hergebruikt op ons platdak, van oude bakstenen een nieuw terras gelegd, nieuwe planten en bomen geplant, een groente- en fruittuin aangelegd en hout van een oude overkapping volledig hergebruikt.”

Op deze manier bespaart Laura weer grondstoffen en energie die nodig zijn om nieuwe spullen te maken. “Ik ben niet roomser dan de paus, maar kijk eens om je heen wat je al binnen handbereik hebt. Er kan heel veel met wat creativiteit.” Via marktplaats koopt of haalt ze geregeld iets uit Venray en omgeving wat ze maar al te graag een tweede leven geeft. Met kinderen leer je dat ook wel. “Na een jaar zitten de snotvlekken tóch op de bank. Hoe belangrijk is dan een nieuwe bank?”

Neem een kijkje!

Opvangen van regenwater in de tuin 

Naast het aangrijpen van laaghangend fruit op gebied van verduurzaming, neemt ze ook grotere maatregelen. Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme regenval. Wanneer al deze neerslag terechtkomt in het riool, bestaat de kans op wateroverlast zoals we deze in de zomer van 2021 in Venray hebben meegemaakt. Laura heeft maatregelen genomen om gevolgen hiervan terug te dringen. Door het afkoppelen van het regenwater en het plaatsen van infiltratiekratten komt er minder druk op het riool. Daarnaast wordt het regenwater in deze kratten tijdelijk opgevangen en teruggevoerd aan het grondwater. Super goed voor de tuin, zeker met de regenwater tekorten die we al een aantal jaren kennen. Een grote klus was het wel, maar een uitdaging gaat ze niet uit de weg: “Ik ben opgegroeid met niks is onmogelijk, alles is maakbaar, ben blij met wat je hebt en wat je lukt. Ik word met de tijd ook steeds groener.”

Tip: tegelwippen 

Misschien heb je er al eens van gehoord, het Nederlands Kampioenschap tegelwippen. Tijdens dit NK worden in heel Nederland tegels ‘gewipt’ en vervangen voor groen. Allemaal met als doel het voorkomen van wateroverlast, koelte bieden in tijden van hitte en het vergroten van de leefruimte voor planten en dieren. Als ze een tip zou kunnen geven aan iedereen die een steentje bij wil dragen aan de vergroening van onze gemeente dan zegt ze: “Iedere Venraynaar zou moeten tegelwippen!”

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ben jij of ken jij iemand met net zo’n duurzame tuin, of ben je op een andere manier bezig met duurzaamheid? Neem contact op met onze Venray Reporter en word ook een Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Laura Borst