Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Limburg van het gas af

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Haico Offermans

Heldendaad #7

Haico streeft er naar alle woningen en panden in het bezit van Wonen Limburg in 2050 CO2-neutraal en toekomstbestendig te hebben

Energietransitie

Wonen Limburg

Wonen Limburg staat bij de meeste Limburgers bekend als een organisatie die zich bezighoudt met het bouwen, beheren en verhuren van woonruimtes. Naast die rol als woningcorporatie, mag Wonen Limburg zich tegenwoordig ook een grote investeerder in verduurzaming binnen de gemeente Venray noemen.

De eerste warmtepomp in Nederland

Begin 2021 nam Haico Offermans, projectmanager energietransitie binnen Wonen Limburg, het reeds lopende verduurzamingsproject in Venray over van een van zijn collega’s. Een project dat een lange voorbereiding kende en op dat moment reeds volop in uitvoering was. Door de toepassing van nieuwe techniek kan een hele grote stap gezet worden op het gebied van duurzaamheid; een van de doelstellingen van Wonen Limburg.

In opdracht van Wonen Limburg ontwikkelden de firma’s Kemkens, Feenstra en Servex een nieuw soort warmtepomp. Een warmtepomp die wel al in de industrie toegepast werd, maar nu ook geschikt is gemaakt voor de woningbouw. Hiermee kan binnen no-time een heel woongebouw gasloos gemaakt worden. Hoge temperaturen en het gebruik van bestaande leidingen maken deze warmtepomp niet alleen vernieuwend, maar ook uniek. Door de levensduur van 25 jaar en de mogelijkheid om de pomp te verplaatsen, kan hij op meerdere locaties worden hergebruikt.

Veltumse Kleffen

Ondertussen heeft Wonen Limburg één van de woongebouwen aan de Veltumse Kleffen gekoppeld aan deze collectieve warmtepomp en volgen nog drie van deze installaties in Venray. De overgang van de traditionele, gasgestookte verwarmingsinstallatie naar de warmtepomp was vooral op het technische vlak wel even spannend. En hoewel ook de bewoners heel benieuwd waren, gingen zij allemaal akkoord met de komst van de warmtepomp; een belangrijk uitgangspunt voor Wonen Limburg. Terwijl bij dit soort projecten normaal gesproken slechts 70% van de bewoners akkoord hoeft te zijn met zo’n aanpassing. Daar zijn ze bij Wonen Limburg erg trots op.

Haico: “De resultaten zijn top. Bewoners hebben nauwelijks iets van de overgang gemerkt. Bovendien is de installatie niet alleen erg stil, maar deed deze ook afgelopen winter - toen het buiten 11 graden vroor – gewoon zijn werk. Voor een woningcorporatie is het belang van de bewoners het grootst. Een comfortabele woning en goed betaalbare energielasten zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Door duidelijk te communiceren en het gesprek met iedere bewoner aan te gaan, weten bewoners waar ze aan toe zijn en weten wij beter wat er speelt en waar we rekening mee moeten houden. Door deze aanpak, is de overgang van een traditionele Cv-installatie naar deze collectieve warmtepomp soepel en succesvol verlopen.” 

Duurzaamheidsdoelstelling Wonen Limburg

Haico: “Wonen Limburg heeft de afgelopen jaren in de wijk Brukske al heel veel woningen geïsoleerd. Op dit moment maken we dus in Veltum woningen in één keer gasvrij. En toch is dit allemaal nog maar het begin. Onze doelstelling is namelijk dat alle woningen en panden in het bezit van Wonen Limburg in 2050 CO2-neutraal en toekomstbestendig zijn.”

Samen met een enthousiast projectteam, blijft Haico daarom ook de komende jaren werken aan het gasvrij maken van wooncomplexen van Wonen Limburg in de hele provincie.

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Heb jij net als Haico ook een bijzonder verhaal? Neem contact op met onze Venray Reporter en word ook een Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Haico Offermans