Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Een gezond en groen trefpunt voor Venray Noord West

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Yolanda Lensen

Heldendaad #4

Yolanda helpt mee aan de verduurzaming van wijkgebouw Den Hoender in Venray Noord West.

Energietransitie

Vrijwilligerswerk

Oud wijkgebouw ‘Den Hoender’ was wel toe aan een flinke verduurzaming; een klus waar wel het een en ander bij komt kijken. Yolanda Lensen had altijd wel al iets met cijfers en boekhouding. Het was dan ook geen enorme verrassing dat ze bij Wijkgebouw Den Hoender in Venray Noord-West betrokken raakte bij de financiële en strategische beslissingen op lange termijn. “Aan de ene kant heb ik een grote interesse in het werken met cijfers, aan de andere kant vind ik het ook heel fijn om vrijwilligerswerk te doen.” 

Den Hoender

Wijkcentrum Den Hoender is een centrale plek voor de inwoners van de wijk. Als je hier in de buurt woont, herken je het uit duizenden. Het is een oud gebouw, dat er al staat sinds medio 1970. Yolanda: “Het wijkgebouw is van de bewoners en wordt door de Stichting beheerd zodat bewoners en andere belangstellenden er gebruik van kunnen maken. In de wandelgangen werd het vroeger ‘de gele barak’ genoemd.” Er vinden diverse activiteiten plaats voor jong en oud en het draait geheel op vrijwilligers.

Zo’n oud gebouw is helaas niet zo milieuvriendelijk. Yolanda: “Het energieverbruik was wel erg hoog, zo’n 6000 tot 7000 kilowatt per jaar. Dat kwam onder andere door verouderde radiotoren, de verlichting (met name veel TL-balken) en een slechtere isolatie. Ook zijn er regelmatig veel mensen in een ruimte waar weinig ventilatiemogelijkheden waren.” 

Verduurzaming

Er werd besloten onderzoek te doen  naar de verbeteringen die nodig waren om het  pand te verduurzamen. “We zijn begonnen met het vervangen van de oude radiatoren en het hele gebouw heeft LED-verlichting gekregen.

Ook het dak is opnieuw geïsoleerd en het gebouw heeft in 2019 een set zonnepanelen gekregen. Yolanda: “Je wil ook je bijdrage leveren aan het verduurzamen van het wijkgebouw. Vroeger zat er een knop op de verwarming, die ging ‘s morgens aan en bleef dan de hele dag draaien. Dat was heel slecht. Niet zo lang geleden hebben we gekozen voor een bestuurbare app om de temperatuur in het gebouw te reguleren. Zo heb je constant grip op je verbruik.”

Een terugkerend probleem was de ventilatie in het gebouw. Slechte ventilatie kan zorgen voor hoofdpijn, slechte concentratie en vermoeidheid. Daarnaast was met de komst van corona aandacht voor goede ventilatie en luchtkwaliteit ineens heel actueel. Om dit probleem op te lossen hebben we hier grote units op laten hangen die de lucht zuiveren. Deze ventilatieboxen filteren lucht die van buiten naar binnen komen én warmen deze lucht op.

Bekijk het resultaat

Toekomstplannen

In de toekomst heeft Yolanda nog meer goede ideeën voor de verduurzaming van het wijkgebouw. “We kunnen bijvoorbeeld nadenken over het serveren van fairtrade koffie en thee. Dat is iets waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar ook een grote impact heeft als iedereen dat meer zou doen!”

Tot slot heeft Yolanda een tip voor mensen die ook graag een steentje bij willen dragen aan de duurzaamheid van onze gemeente: “Het hoeven niet altijd grote stappen te zijn, je kunt ook klein beginnen. Word bewust van je verbruik en ga na wat je daarvan onnodig verbruikt. Zo maak je een groot verschil!”

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ben jij iemand of ken jij iemand met net zo’n bijzonder verhaal als Yolanda? Neem contact op met onze Venray Reporter en word ook een Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Yolanda