Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Venray: zeven jaar Fairtrade gemeente

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Werkgroep Venray Fairtrade

Heldendaad

Een Venrayse werkgroep van zes man sterk, strijdt voor de Fairtrade verduurzaming binnen onze gemeente. 

Klimaatadaptatie

Fairtrade werkgroep

“Wij zoeken naar meer aansluiting bij de verduurzaming van onze gemeente, want sociale verduurzaming is nét zo belangrijk als groene verduurzaming.”

Een Venrayse werkgroep van zes man sterk, strijdt voor de Fairtrade verduurzaming binnen onze gemeente. Fairtrade, ofwel eerlijke handel, helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek in de handelsketen te krijgen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Werkgroep Venray Fairtrade zet grote stappen

In 2011 werd de werkgroep ‘Venray Fairtrade’ opgericht. Met een duidelijk doel voor ogen werd de eerste stap richting een Fairtrade gemeente bij supermarkt Plus gezet. “We hebben er bewust voor gekozen het goed te doen en niet snel. We hebben veel overlegd met de gemeente en zijn rustig begonnen. De eerste was de Plus supermarkt - de directie was actief verkoper van Fairtrade producten. "Ze hebben vanaf het begin actief meegewerkt aan de verspreiding en ze waren er meteen voor in.” Vanaf het begin werd met veel enthousiasme reclame voor de Fairtrade producten gemaakt. Verschillende Fairtrade producten waaronder koffie, thee, chocola, bananen en ananas lagen al in de winkel. Meer supermarkten volgden snel. Steeds meer bedrijven werden benaderd om mee te doen aan de sociale verduurzaming van Venray. Fairtrade verkooppunten in Venray zijn te herkennen aan het Fairtrade handje.

Het gesprek aangaan en mensen persoonlijk benaderen heeft volgens de werkgroep veel opgeleverd. Door middel van het organiseren van verschillende evenementen, zoals een Fairtrade ontbijt in het gemeentehuis tot bezoeken aan businessclubs, krijgen ze veel aandacht. Vooral de horeca in Venray liet al snel zien grote voorstander te zijn van dit concept. Mede dankzij de grote interesse vanuit verschillende bedrijven kreeg de gemeente Venray in 2014 de titel Fairtrade Gemeente. Iets om trots op te zijn!

De weg naar een Fairtrade wereld

Heb jij al eens een Fairtrade product gekocht? Voor veel mensen is Fairtrade een nog onbekend begrip. Misschien herken jij jezelf hier wel in. Toch is het belangrijk stil te staan bij de Fairtrade handel, want waar wij in Nederland makkelijk ons brood verdienen door te werken, geldt dit voor veel mensen in ontwikkelingslanden niet. Sta daarom in het vervolg eens stil bij het kopen van Fairtrade producten. Meedoen loont, voor jezelf, voor jouw organisatie, maar vooral ook voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Kies jij in het vervolg voor een Fairtrade koffie?

“Wij hebben het hier in Nederland zó goed, we moeten iets terug doen.”

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Op 14 november is de werkgroep te vinden in de Geijsterse bossen om Fairtrade koffie te schenken en een praatje met jullie te maken. Kom je ook? Of draag jij op een andere manier je steentje bij aan een Fairtrade gemeente? Laat het weten aan onze Venray reporter!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Werkgroep Venray Fairtrade