Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Kunst als wapen voor bewustwording

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Edwin de Klein

Heldendaad #2

Edwin de Klein gebruikt voor zijn kunst veel gerecyclede materialen die altijd een betekenis voor hem hebben of herinneringen oproepen. Vervolgens bewerkt hij zijn kunst met elementen die juist schadelijk zijn voor het milieu. Een echte tweestrijd dus!

Circulaire economie

Het conflict

Sommige mensen zijn vegetarisch of leven minimalistisch. Andere mensen voelen daar totaal geen sterke drang naar. Het ‘groen’ willen leven, maar geen grote veranderingen aan willen brengen aan je levensstijl is voor velen een bekend gevoel. Beeldend kunstenaar, Edwin de Klein, laat zijn werk sturen door de consumptiemaatschappij en het conflict dat dit onderwerp oproept. 

Consumeren en circuleren

"Sinds twee jaar ben ik bezig met het dilemma dat ik zelf heb met consumeren. Ik merk dat ik geniet van het consumeren van producten en diensten, zoals op vakantie gaan met vrienden. Aan de andere kant weet ik dat het met het milieu slecht afloopt als we zo door blijven gaan hiermee. En tóch vind je het moeilijk om je leven aan te passen. Argumenten komen dan naar boven, zoals: 'ik kan de wereld toch niet in mijn eentje verbeteren'. Dat conflict met mezelf, dat komt ook terug in mijn werk.'"

Zo gebruikt Edwin voor zijn kunst veel gerecyclede materialen die altijd een betekenis voor hem hebben of herinneringen oproepen. Vervolgens bewerkt hij zijn beelden met grote hoeveelheden siliconen, pur en lijm; elementen die verre van duurzaam zijn. Een bekend voorbeeld van zijn kunst waarin dit duidelijk naar voren kwam was het Selfiemuseum APP!E

Een kijkje in het museum

Selfiemuseum APP!E

Er was weinig zicht op hoe de jongeren in Venray keken naar kunst en cultuur. Samen met Sanne Aben, van de stichting ‘Cultura Venray’, heeft Edwin gespard over hoe ze deze informatie aan het licht konden krijgen. Daar werd het concept voor een kunstwerk geboren dat de aandacht van de landelijke media zou trekken. 

Het project kwam tot leven in een leegstaande Albert Heijn in Venray. Hoewel het bij de meeste selfie musea in Nederland gaat om de fun, staat APP!E óók in het teken van bewustwording. “Het doel was dat mijn werk een thema draagt omdat het meer verdieping moest krijgen dan de selfie musea die al bestonden. Omdat ik zelf veel werk rondom het thema circulariteit, wilde ik dit onderwerp graag terug laten komen in de uitvoering. Veel producten die gebruikt zijn in mijn kunstwerk zijn na deze expositie weer doorgegeven aan andere stichtingen, verenigingen en personen.”

Alle muren vertellen een ander verhaal met een dieperliggende betekenis, waar ook weer het conflict in terugkomt. Een muur werd volledig bekleed met knuffels, dan wel bevestigd aan honderden tiewraps. Een andere muur werd weer compleet bedekt met kleurrijke plastic rietjes.

Jongeren konden een route langs deze creatieve muren bewandelen en selfies maken. In ruil daarvoor vroegen ze na afloop vijf minuten van hun tijd om een enquête in te vullen over kunst en cultuur in Venray, zodat deze verwerkt kon worden in de cultuurnota van de gemeente Venray. Uiteindelijk werd het selfiemuseum een trekpleister voor jongeren uit alle hoeken en gaten van Limburg.

Point de Basculement

Gerecyclede materialen uit zijn omgeving vormen de rode draad in al zijn kunstwerken, dus hij zal niet snel materialen aanschaffen om te implementeren. Naarmate zijn werk vordert, wordt het gevormd. Ook op deze manier is zijn zelfportret ‘Point de Basculement’ tot stand gekomen.

“Ik loop erg tegen het conflict van consumeren aan. Wanneer ik consumeer, dan doe ik dat vooral met vrienden. Op vakantie nemen we dan ook een goed gevuld camping koelkastje mee.”

Het zelfportret is gemaakt van zijn eigen campingkoelkast, broek, riem en schoenen, en is volledig voorzien van een nieuwe dikke laag siliconen en opgevuld met pur. Uiteindelijk kreeg het nog een bijzondere toevoeging: “Ik was iets aan het opzoeken, en ik kreeg continu advertenties voor onderstellen van camping koelkasten. Ik klikte erop, en het was een aluminium frame, speciaal ontwikkeld voor een campingkoelkast. Om niet te hoeven bukken. Ik koop nooit producten om in mijn kunstwerk te verwerken, maar ik vond het zo ironisch dat ik het wel moest kopen. Een perfect voorbeeld van hoe je alles wat je maar bedenkt kan consumeren.”

Edwin gebruikt zijn beeldtaal als middel voor bewustwording.

“Mijn rol als kunstenaar is dat ik andere mensen kan aanzetten tot denken”.

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ben jij iemand of ken jij iemand met net zo’n bijzonder verhaal als Edwin? Neem contact op met onze Venray Reporter en wordt ook een Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Edwin de Klein