Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Duurzaamheid begint bij jezelf!

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Emma Palmen

Heldendaad #24

Duurzaam leven is heel vanzelfsprekend voor Emma. Van afval scheiden tot de installatie van een warmtepomp, alle beetjes helpen volgens haar zolang je er maar bewust mee bezig bent.

Energietransitie

Klimaatadaptatie

“Privé doe ik er alles aan om de aarde een beetje mooier door te geven”

De reis naar een duurzame wereld begint bij onszelf. Be the difference, want wat kan jij als individu bijdragen aan een duurzamere wereld? Voor Emma Palmen is iedere besparing weer een overwinning. Zij zet dan ook voortdurend bewuste stappen naar duurzaam geluk.

Hoe het allemaal begon

Duurzaam leven is eigenlijk heel vanzelfsprekend voor Emma. Van afval scheiden tot de installatie van een warmtepomp, alle beetjes helpen volgens haar. “Veel mensen struikelen over het kostenplaatje. Mensen denken al snel dat het leiden van een duurzaam leven duur is, maar het ligt er een beetje aan wat je wil en wat je er voor over hebt.”

Door bijvoorbeeld goed uit te kienen wat je nodig hebt voor je maaltijden voorkom je al veel verspilling én bespaar je geld. Let je daarbij ook nog eens op het kopen van producten met zo min mogelijk verpakkingen, dan draag je al op een mooie manier bij aan een duurzame wereld. Ook Emma besteedt hier veel aandacht aan en geeft de restjes van het avondeten aan haar vrije uitloop kippen en konijnen. “Duurzaamheid is een stukje bewustwording. Als je kippen hebt gehad, weet je wat er allemaal ermee gebeurt voordat het op je bord ligt. Het is dan ook belachelijk dat je er in de supermarkt zo weinig voor hoeft te betalen.” 


Volgens Emma moeten we niet altijd voor het gemak willen gaan, ook al is dat verleidelijk. Dat stukje bewustwording hangt samen met de eerste ‘R’ van het 7R-model: Rethink. Rethink heeft alles te maken met bewustzijn. Denk als organisatie bijvoorbeeld eens na over hoe je jouw processen of producten meer richting circulair ondernemen kunt brengen of kies als consument de volgende keer in de supermarkt eens voor het kopen van een fairtrade-product.

Klimaatadaptief wonen

Ook rijdt ze in een elektrische auto en heeft ze ervoor gekozen om het regenwater los te koppelen van haar huis. Zo liggen er weinig tegels in haar tuin, wordt regenwater ‘gewoon’ opgenomen in de grond en laat ze bladeren in de winter liggen. Die rotten vanzelf en worden weer als waardevolle grondstoffen opgenomen in de grond. “Als je een bladblazer gebruikt, dan blaas je iedere vorm van biodiversiteit weg. Ik laat het de hele winter wegteren in de tuin. Overal goed voor.”

 

Daar blijft het niet bij; op het dak van haar woning liggen zonnepanelen, heeft ze bijna overal led verlichting in huis en water wordt zoveel mogelijk opgevangen om te hergebruiken. “Met het spoelwater van het koffiezetapparaat geef ik mijn plantjes water. Het koude water in de douche vang ik op met een emmer of gieter zodat ik dat weer kan gebruiken om het toilet mee door te spoelen. Het is echt niet zo veel werk, maar je moet er wel wat voor over hebben.” Op deze manier kun je grote, maar ook kleine keuzes maken om je steentje bij te dragen aan een groenere gemeente. Het is maar nét wat er in je straatje past!

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ben jij of ken jij iemand die net zo’n duurzaam leven leidt, of ben je op een andere manier bezig met duurzaamheid? Neem contact op met onze Venray Reporter en wordt ook een Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Emma Palmen