Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Waardeer je groen, breek met steen!

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Jan Driessen

Heldendaad #27

Secretaris van Stichting Steenbreek, Jan Driessen, ziet het als zijn missie om de trend van verstening van de particuliere tuinen en pleinen en bedrijventerreinen te stoppen en vergroening binnen
gemeenten te stimuleren.

Klimaatadaptatie

“Ik zie het als mijn drijfveer om vergroening binnen alle gemeenten een boost te geven”


Verstening; we zien door de tegels het groen niet meer. Openbare plekken,  bedrijventerreinen en tuinen worden steeds meer bedekt met tegels. Hoewel dit onderhoudsvriendelijk is en weinig onderhoud vergt, draagt het allesbehalve bij aan ons leefmilieu. Zo kan water minder goed wegzakken in de bodem, stijgt de temperatuur in onze steden en vinden insecten, amfibieën, vogels en kleine diertjes lastiger een gezond leefgebied. Stichting Steenbreek biedt ondersteuning bij het verduurzamen van onze leefomgeving en heeft haar pijlen gericht op heel Nederland. Maar liefst 160 gemeenten, waaronder Venray, doen nu al mee. Jan Driessen: “‘Venray Vergroent’ is een prachtig gemeentelijk plan dat de gemeenteraad heeft omarmd. Een voorbeeld voor vele andere gemeenten!”

Stichting Steenbreek zorgt voor groene come-back

Groene Strijder, Venraynaar, voormalig wethouder en secretaris van de landelijke Stichting Steenbreek, Jan Driessen, ziet het als zijn missie om de trend van verstening van de particuliere tuinen en pleinen en bedrijventerreinen te stoppen en vergroening binnen gemeenten te stimuleren. Jan: “Ik vind vergroening stimuleren op diverse gebieden heel belangrijk. Mijn rol binnen Stichting Steenbreek is om bestuurlijk en landelijk de stichting uitstraling te geven. Wij zijn een landelijke denktank en een kenniscentrum. Ons doel is zoveel mogelijk vierkante meters tegels te vervangen door groen. Het moet voor iedereen duidelijk worden dat we samen de kar moeten trekken. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij!”

De kroonjuwelen van Venray

Stichting Steenbreek voegt daad bij woord door onder andere het planten van bomen, het aanleggen van geveltuinen, sociaal tuinieren (hulp bij tuinonderhoud) en het opvangen van regenwater in regentonnen. Jan geeft aan dat Venray daarin een van de voorlopers is. “Venray heeft destijds meegedaan aan de verkiezing voor de groenste gemeente van Nederland en we werden genomineerd. We kregen een prachtig juryrapport. Dat heeft me getriggerd om na mijn actieve loopbaan als wethouder dit uit te bouwen en meer na te gaan denken over wat we allemaal nog meer kunnen doen om te vergroenen. We hebben zoveel mooie groene parels in onze gemeente zoals Odapark, Annapark en Vlakwater. Daarnaast hebben we ook prachtige bewonersinitiatieven zoals bijvoorbeeld de belevingstuin op het Servaasterrein, de pluktuin in West-Midden vol frambozenstruiken en vlinderbloemen.” Jan wil graag deze lokale initiatieven in Venray en via de stichting in heel Nederland blijven stimuleren en mensen daarmee inspireren om na te denken over de meerwaarde van het groen in hun eigen omgeving.

De voordelen van groen

Wat gebeurt er eigenlijk als je de tegels uit je tuin haalt en daarvoor in de plaats een boompje plant? Allereerst geeft het verkoeling, draag je een steentje bij aan de biodiversiteit; je geeft planten, zoogdieren en insecten een leefgebied met voldoende voedsel. Heel belangrijk in een wereld waar steeds meer verscheidenheid aan dieren, planten en ecosystemen in hoog tempo verdwijnen. 

Daarnaast wordt regenwater goed opgenomen in een groene bodem, waardoor we beter om kunnen gaan met de steeds extremere weersomstandigheden. Bij veel verstening kan het water veel minder goed weglopen en worden riolen overbelast bij extreem weer. Ook voor je gezondheid is een groene omgeving een belangrijke factor. Bomen en planten geven zuurstof, waardoor je je beter kunt concentreren en je over het algemeen beter voelt. Wonen in een groene omgeving beleeft iedereen als een aangename leefomgeving.

Onze toekomst is duurzaam

Jan wil zich in de nabije toekomst vrijwillig in blijven zetten voor Stichting Steenbreek. Ook is hij in zijn privéleven veel bezig met vooral een meer groene wereld: “Mijn passie voor groen is groot.. Mijn drijfveer is de vergroening met zijn  vele facetten: Ik wil alle bewoners van de particuliere ruimte maar ook de openbare ruimte van de gemeenten een groene boost geven.”

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ben of ken jij iemand met net zo’n passie voor groen? Neem contact op met onze Venray Reporter en word ook een Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Jan Driessen