Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Onderweg naar een groen paleis

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Joep Reijnders

Heldendaad #7

Duurzaamheid en energiebesparing is Joep Reijnders met de paplepel ingegoten. Alhoewel hij al een heel eind op weg is, is hij nog lang niet klaar met duurzame aanpassingen aan zijn huis!

Energietransitie

De uitdaging aangaan

Duurzaamheid heb je in alle soorten en maten. Waar sommige mensen af en toe plastic scheiden of vegetarisch eten, gaat dit voor anderen verder. Duurzaamheid en energiebesparing is Joep Reijnders met de paplepel ingegoten. Hij heeft een oud huis gekocht en wil dit zo energiezuinig mogelijk maken samen met zijn vader.

Oude huizen: alles behalve duurzaam

Ouderwetse huizen hebben een bepaalde charme en kenmerken zich door veel stijlvolle, klassieke elementen zoals houten balken en erkers. Dat maakt dan ook dat ze nog steeds zo ontzettend populair zijn, maar deze oude nostalgische huizen zijn alles behalve duurzaam. Slechte isolatie, enkel glas en cv-ketels die draaien op gas dragen dan ook absoluut niet bij aan de vergroening van de wereld. 

Joep kocht begin van dit jaar een soortgelijke woning uit het jaar 1909 en zag enorme kansen. Voor de grote verbouwing heeft Joep een adviesrapport op laten stellen door een erkende partij, en is vervolgens op basis daarvan aan de slag gegaan. Met hulp van zijn vader, Ralph Reijnders, heeft hij onder andere het dak volledig geïsoleerd, acht centimeter extra PIR platen tegen de muren gezet, de oude betonvloer eruit gehaald en toen tempex en vloerverwarming geplaatst voor goede isolatie. Binnen zes maanden heeft hij samen met zijn vader en zijn gezin flink wat werk verzet om de woning om te toveren tot een energiezuinig paleisje. En dát met vier jonge kids, waarvan één jonger dan een jaar! 

Veel mensen zouden opzien tegen deze enorme klus. Hoewel het niet altijd makkelijk was, barst Joep van de energie: “Om er zelf betrokken bij te zijn en alle details te kennen van mijn eigen woning geeft veel voldoening. Het onderzoeken van alle mogelijkheden op gebied van duurzaamheid vind ik erg leuk.”

Zo vader, zo zoon

Joep zijn vader, Ralph, is een echte Groene Strijder en daarbij ook nog eens een handige Harry. Ralph is namelijk betrokken geweest bij het oprichten van een ecodorp in Castenray - stichting Phien- én heeft altijd zijn eigen timmerbedrijf gehad. Joep: “De groene keuze zit bij ons in de familie. Ik vind het verduurzamen van mijn huis economisch belangrijk en tegelijkertijd vind ik het heerlijk om de investeringen en besparingen naast elkaar te leggen.”

Hoe ziet het toekomstige huis van Joep eruit?

Alhoewel Joep al een heel eind op weg is, is hij nog lang niet klaar met duurzame aanpassingen aan zijn huis. Op zijn bureau ligt nog een hele stapel met plannen die hij wil gaan toepassen. Zo wil hij een hybride warmtepomp aanleggen, zijn dak vol leggen met zonnepanelen, een elektrische auto aanschaffen en zijn huis verder uitbouwen met een duurzaam houtskelet. 

Nog een hele weg te gaan dus, maar dat schrikt Joep niet af.

“Als je het doet, doe het goed. Als je het niet meteen radicaal aanpakt doe je het nooit. Ga de uitdaging aan want het is heel leuk en je krijgt er een hoop voor terug: woongenot, geldbesparing en gewoon veel voldoening.”

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Heb jij net als Joep ook een bijzonder verhaal? Neem contact op met onze Venray Reporter en word ook een Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Joep Reijnders