Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Vredepeel als voorloper op een energieneutraal leven

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Theo Kooter

Heldendaad #6

Vredepeel als voorloper in energieneutraal leven. Theo vertelt je meer over verduurzaming door middel van luchtwarmtepompen en zonnepanelen.

Energietransitie

Klimaatadaptatie

Circulaire economie

Vredepeel als voorloper in energieneutraal leven

Vredepeel, een klein dorp gelegen in de Limburgse gemeente Venray, is met een totaal van 250 inwoners een echte voorloper in energieneutraal leven. Theo Kooter, die al meer dan 30 jaar legpluimveehouder is in Vredepeel, vertelt het verhaal van het energie neutrale Vredepeel.

Economisch interessante keuze

Theo draagt al meer dan 14 jaar zijn steentje bij aan energieneutraal leven. Zo is zijn hele bedrijf voorzien van zonnepanelen en is zijn woning geheel geïsoleerd en gasvrij. Theo: “Voordat er veel gesproken werd over klimaatverandering in de wereld, lagen er al zonnepanelen op mijn dak. Het is economisch gezien een hele interessante keuze, daar ging het me eigenlijk om en de rest was bijzaak!”

Vroeger had Theo zijn huis aangesloten op tankgas in plaats van aardgas. Aardgas is op zijn adres namelijk nooit aangelegd. Toen die ketel het begaf, is hij gaan kijken naar een betere optie: “Ik ben met ons installatiebedrijf gaan zitten en we hebben samen gekeken of een lucht warmtepomp een optie was. Daar hebben we ook voor gekozen. Het werkt perfect, we hebben geen spijt van die keuze. Hij draait inmiddels vier jaar”

Vredepeel vergroent

Ook is Theo lid van de dorpsraad in Vredepeel, waarin hij de rol als voorzitter van de dorpsraad op zich neemt. Zo ondersteunde de dorpsraad bij verduurzaming van de kerk en het gemeenschapshuis. De twee gebouwen werden drie jaar geleden onder handen genomen bij het verduurzamingsproject van stichting de Loefen het kerkbestuur. De kerk en gemeenschapshuis werd volledig opnieuw geïsoleerd. Het gemeenschapshuis werd voorzien van een water warmtepomp waar de kerk ook gebruik van maakt, die geheel draait op zonnepanelen. Dit jaar is de pastorie ook opgeknapt en aangesloten op de water warmtepomp. Met behulp van een warmtewisselaar worden gebouwen gekoeld en verwarmd met lucht uit de bodem. De grondtemperatuur ligt bijna altijd tussen de 12 en 13 graden, ideaal dus om ‘s zomers het hele gebouw mee te koelen en in de winter alvast voor te verwarmen.

De opgewekte zonne-energie is toereikend voor de hele gebouw. Theo: “Daarom is het ook belangrijk dat de salderingsregeling in stand blijft voor deze projecten.”

Bekijk het resultaat

Toekomst

Theo wil blijven verduurzamen in de toekomst en ziet genoeg kansen:

“Wat ik aan mensen mee zou willen geven is dat het misschien een investering is, maar dat je er op de lange termijn zeker de vruchten van zal plukken.”

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ben jij iemand of ken jij iemand met net zo’n verhaal als Theo? Neem contact op met onze Venray Reporter en word ook een Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Theo Kooter