Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Verhoeven Timmerfabriek vergroent

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Peter Verhoeven

Heldendaad #7

Je hele bedrijf verduurzamen doe je niet zomaar. Bij Timmerfabriek Verhoeven leveren ze een mooie bijdrage aan de verduurzaming van de gemeente Venray.

Energietransitie

Klimaatadaptatie

Circulaire economie

 In de familie

Bij Verhoeven Timmerfabriek worden houten mallen gemaakt om beton in te gieten. Het levert fantastische betonconstructies op die gezien mogen worden. Ook bouwen ze kant-en-klaar-elementen van hout zoals gevels, dakkapellen, en stelkozijnen. De eindproducten gaan vervolgens naar nationale, maar ook internationale klanten.

De geboren en getogen Venraynaar Peter Verhoeven nam in 2007 het timmerbedrijf over. Hij is de derde generatie in het familiebedrijf Verhoeven, dat al sinds 1935 bestaat. In 86 jaar is er natuurlijk veel veranderd. Zo ook de maatschappelijke verantwoordelijkheden richting duurzaamheid. Peter is met Verhoeven Timmerfabriek één van de voorlopers op Smakterheide, het bedrijventerrein waar de fabriek ligt. Dat mag wel even de aandacht krijgen die het verdient!

5000 m2 zonnepanelen

Als we het hebben over duurzaamheid zijn zonnepanelen tegenwoordig bijna niet meer weg te denken van onze daken. Zo maakte ook Peter de verantwoorde keuze voor de aanleg van zonnepanelen op zijn timmerfabriek. Zonnepanelen op je dak leggen doe je niet ‘zomaar’, zeker niet als het dak van je timmerfabriek bijna 5000 m2 groot is! 

Daar kwam wel het een en ander bij kijken. Je moet bij zo’n grote hoeveelheid zonnepanelen op je dak goed nadenken over het gewicht van de panelen. Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt voor alle eisen om de zaak te kunnen verzekeren. Het bleek een groot succes.

“Het is écht zo dat de verduurzaming op alle gebieden gunstig is. Het is een interessante investering waar je snel het effect van merkt, en het is natuurlijk een mooie bijdrage aan de verduurzaming van onze gemeente.”

Bij alleen zonnepanelen bleef het dan ook niet. De hele fabriek is voorzien van ledverlichting en er wordt continu gekeken naar hoe de machines zo min mogelijk energie verbruiken. Ook het wagenpark rijdt tegenwoordig elektrisch. Peter wil graag stappen blijven zetten: “We hebben het laaghangend fruit gehad, dus de volgende stappen zullen wat uitdagender zijn. Onze fabriek is bijvoorbeeld goed geïsoleerd, maar dit kan natuurlijk altijd beter.”

Bekijk het resultaat

Hergebruiken van houten mallen

Een andere toekomstwens van Peter is het herbestemmen van de houten mallen die nodig zijn om betonnen trappen, bruggen en andere vormen te gieten. “Je moet de mallen eigenlijk zien als een soort gereedschap: ze gaan naar de betonfabriek. Daar worden de mallen gevuld met beton zodat het de juiste vorm krijgt. Wanneer het beton is gehard, kunnen we niks meer doen met de houten mallen die we hebben gemaakt. Het kost te veel tijd en arbeid om deze mallen weer uit elkaar te halen. Ik zou graag een product of materiaal vinden waardoor ik mallen terug kan nemen.”

In een uitzondering op die regel hebben ze bij Verhoeven een keer de vraag gekregen om van de mallen die zijn gebruikt voor een brug, een skatebaan te maken. Een heel mooi voorbeeld van hergebruik dat wel kan!

Weet je niet waar je moet beginnen met verduurzaming binnen je bedrijf? Peter geeft de tip: “Verdiep je erin laat je adviseren. Op gebied van energie-inkoop heb je bijvoorbeeld een adviespartij. Vraag het anders aan de gemeente. Daar kunnen ze onafhankelijk advies geven. Er zijn genoeg deskundige adviseurs die je goed kunnen helpen.”

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Draag jij ook je steentje bij aan een groenere gemeente? Meld je aan als Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Peter Verhoeven