Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Energieneutraal wonen met Manfred Snijders

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Manfred Snijders

Heldendaad #1

Manfred heeft zijn huis omgetoverd tot een energie neutrale woning!

Energietransitie

Altijd al groen

“Je moest eens weten hoe lekker het is als je de eerste keer onder een warme douche staat en beseft dat die energie rechtstreeks komt van de zon.”

Bij Manfred was er nooit zo zeer een plotseling besef moment of een harde omslag, maar was hij altijd al bezig met energiebesparing. Als kind liep Manfred, jongste van drie broers, al achter gezinsleden aan om lichten uit te doen, de stereo uit te zetten als zijn broer deze aan had laten staan en de thermostaat uit te draaien als er niemand zich in een ruimte bevond. Energiezuinig zijn was al een bijzondere interesse in zijn jonge jaren. Die behoefte groeide alsmaar sterker toen hij ouder werd. “Ik heb leuke, luxe dingen gehad, maar wat heb je eraan. Ik had bijvoorbeeld een jacuzzi en haalde daar maar kortstondig voldoening uit.”

Grote, groene ambities

Tot en met 2017 heeft hij in het pittoreske Milheeze gewoond in een vrijstaande woning. Hij had al enige wijzigingen aangebracht aan zijn toenmalige huis om er een energetisch goede woning van te maken. Dat was toch niet genoeg voor Manfred, hij wilde de grotere stap richting zero-emissie zetten. Manfred: “In een eerdere woning in Deurne ben ik begonnen aan de bouw van een Japans tuinhuis. In Milheeze bouwde ik een garage carport en tuinkamer zelf. Bouwtechnisch heb ik daar veel van geleerd. De volgende stap voor mij was het realiseren van een op zichzelf staande houtskeletwoning; zo energieneutraal mogelijk natuurlijk."

Daarop besloot Manfred een kavel te kopen in Merselo. Maar er moest nog erg veel gebeuren. Op eigen houtje heeft Manfred uiteindelijk zelf een tekening gemaakt en de bouw van het huis gerealiseerd. Enkel een timmerman was van de partij op zaterdagen. Daar heeft hij het kunstje van afgekeken en daarna is hij alleen verder gegaan.

“Toen ik deze kavel kocht, ben ik eerst uit gaan zoeken wat ik nodig had om mijn plan te realiseren. Dus wat er verkrijgbaar was om de ruimte te verwarmen, toen hoe ik goed kon isoleren.” 

Energie neutrale keuzes

De zonneboiler op het dak dient voor het opvangen van energie en het verwarmen van water en binnenruimtes. Echter, bleek dat de zonneboiler niet kon functioneren als primaire energiebron. 

Enkel in de voorjaar- en zomermaanden levert deze methode genoeg energie op om de temperatuur in zijn huis te reguleren. Nu zet hij nog een houtkachel in om de koudere periodes op te vangen, en heeft hij een airco die hij enkel inzet voor noodgevallen. De airco wordt enkel in werking gesteld met energie die ‘overblijft’ van zijn acht zonnepanelen. Overigens hebben de zonnepanelen een dubbele functie; stroomopwekking én afdak voor houtopslag.

Bekijk het resultaat

“De grootste uitdaging waar ik tot op heden tegenaan loop is het constant op temperatuur houden van mijn huis. Ik zou eigenlijk een dashboard in huis hebben om alle gegevens in te kunnen zien en om vanuit daar alles te sturen, maar ik weet hoe ik het allemaal moet berekenen, dus dat is een volgend doel!”

Daarnaast is Manfred in het bezit van een vat om warmte tijdelijk op te slaan, zorgt de vloerverwarming voor een warme atmosfeer en heeft hij gekozen voor triple glas; dubbel glas met twee spouwruimten gevuld met gas. Kunststof afstandhouders zorgen voor betere isolatie ten opzichte van een aluminium afstandhouder. Dat houdt de tocht en kou goed tegen. Ook heeft hij zijn huis met bijzonder materiaal geïsoleerd: isolatiemiddel gemaakt van oude, gerecyclede kleding ‘Metisse’.

Toekomst

Manfred is al af van het gas, maar het liefst zou hij ook van stroom af willen. “Het liefst wil ik een kleine eigen windmolen om het tekort van stroomopwekking in de wintermaanden op te vangen. Het nadeel is dat de wind niet hard genoeg waait in mijn tuin. Ook zou ik helemaal over willen naar waterstof voor tijdelijke energieopslag in plaats van een accu.” 

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ben jij iemand of ken jij iemand met net zo’n bijzonder verhaal als Manfred? Neem contact op met onze Venray Reporter en word ook een Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Manfred Snijders

Manfred heeft eigenhandig een duurzame en energiezuinige houtskeletwoning gebouwd!