Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Leerlingen komen met duurzame kleding

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Carmen, Nienke, Sem en Maartje

Heldendaad #7

De leerlingen van het Raayland college ontwierpen duurzame kleding voor de bodes van de gemeente.

Klimaatadaptatie

Doei fast fashion!

Kleding; iedereen heeft het, iedereen draagt het. Zodra we er op uitgekeken zijn, gooien we het weg of laten het voor eeuwig in onze kast hangen totdat deze uitpuilt. De mode industrie is een van de grootste milieuvervuilers in de wereld. Hoewel het temmen van deze grote vervuiler steeds meer aandacht krijgt, blijft werkkleding hierin nog erg achter. Zo ook de de uniformen van bodes, de gastheren van de gemeente. Dat kan groener! Nienke Vermeulen, Carmen van Putten, Sem Jansen en Maartje Gerrits, een groep vwo-studenten van het Raayland college in Venray, gingen met dit vraagstuk aan de slag.

Productie van fast fashion als grote boosdoener voor het milieu

Per jaar worden meer dan 100 miljard kledingstukken gemaakt. Veel van deze kleding behoort tot de zogeheten ‘fast fashion’. Bij fast fashion ligt de nadruk op kwantiteit: zo veel en snel mogelijk kleding produceren tegen de laagste prijs. Kwaliteit van deze kleding is vaak ver te zoeken waardoor het binnen no time weer op de vuilnisbelt belandt.

“Elk jaar belandt ongeveer 124 miljoen kilogram kleding in de verbrandingsoven of op de vuilnisbelt, een flinke impact op het milieu dus!”

Voor het schoolvak ‘onderzoek en ontwerpen (O&O)’ en in opdracht van de gemeente Venray, gingen de leerlingen aan de slag met het ontwerpen van duurzame kleding voor de bodes van de gemeente Venray. Om duurzame kleding te kunnen maken heb je een duurzame stof nodig. Door het afwegen van voor -en nadelen werd uiteindelijk gekozen voor de stof Lenzing Ecovero; een stof waarbij het productieproces een minimale impact heeft op het klimaat. Lenzing Ecovero is afkomstig van bomen die behoren tot duurzaam bosbeheer in Europa. Terwijl bij de verwerking van een stof vaak veel chemicaliën vrijkomen die vervolgens opgaan in het milieu, gebruikt Lenzing Ecovero deze steeds opnieuw. Hierdoor heeft de stof een minimale impact op het klimaat.

Bekijk het resultaat

Van schets tot een geheel nieuwe kledinglijn

Productieve brainstormsessies zorgde voor een berg aan ideeën en met nog eens een flinke dosis creativiteit erbovenop wisten de studenten een geheel nieuwe kledinglijn te ontwerpen.

Zo bedachten zij verschillende outfits voor zowel mannen en vrouwen, met voor de vrouwen afwisselende collecties per seizoen. De mogelijkheid om de verschillende outfits te combineren maakt de beleving compleet. 

Met ideeën alleen waren ze er natuurlijk nog niet. Nu was het de zaak om al deze ideeën tot uitvoering te brengen. Verschillende schetsen van de kledinglijn zorgde voor een duidelijk beeld van wat de studenten wilden realiseren. De schetsen werden vervolgens getoond aan de bodes die werkzaam zijn bij de gemeente Venray. Middels een enquête konden de bodes hun meningen over de nieuwe kledinglijn loslaten die vervolgens werden meegenomen in de definitieve schetsen.

Met deze schetsen stapten ze naar Thetru, een carnavalswinkel in Venray, die hen vervolgens ondersteunde bij het realiseren van een echt fysiek product. In totaal werden zeven kledingstukken voor vrouwen, vier kledingstukken voor mannen en bijbehorende accessoires ontworpen, allemaal in de kleuren blauw, bruin en wit. Hiervan werd er één prototype tot leven gebracht.

Nienke, Carmen, Sam en Maartje hebben het als project als interessant, leuk maar vooral ook leerzaam ervaren: “We hebben anders leren kijken naar het kopen van kleding. Als je er zo diep mee bezig bent kom je er pas achter hoe schadelijk het maken van kleding is. Onze generatie is de motor achter het verduurzamen van de wereld en daar dragen wij graag ons steentje aan bij!”

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ben jij iemand of ken jij iemand met net zo’n bijzonder verhaal als Carmen, Nienke, Sem en Maartje? Neem contact op met onze Venray Reporter en wordt ook een Groene Strijder!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Carmen, Nienke, Sem en Maartje