Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Een volledig elektrisch huishouden: goedkoop én duurzaam

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Pauline en Siemen Halbersma- van Gulik

Heldendaad #29

Siemen en Pauline grijpen iedere mogelijkheid die bijdraagt aan een milieubewust huishouden. Met hun volledig elektrische nieuwbouwwoning maken zij de wereld weer een beetje mooier. 

Energietransitie

Klimaatadaptatie

“Kijk wat bij jou en jouw manier van leven past. Ga je zo breed mogelijk oriënteren”

Groningen kampt al tientallen jaren met aardbevingen als gevolg van de intensieve gaswinning. Oud inwoner van de provincie Groningen en inmiddels inwoner van Venray, Siemen kan zich zulke aardbevingen nog maar al te goed herinneren. Ze kwamen weliswaar niet in het nieuws maar ze waren er wel. Dat in zijn nieuwe huis geen gasaansluiting zou komen was dan ook van begin af aan een voorwaarde. Want leven op gas en op die manier bijdragen aan de gaswinning? No thanks! Siemen ging samen met zijn vrouw Pauline op zoek naar duurzame alternatieven. 

Groeiende behoefte naar duurzaam wonen

Voor Siemen en Pauline was het altijd al een wens om zelf een woning te laten ontwerpen en bouwen met duurzame en besparende voorzieningen. De eerste stappen richting een gasloos huis werden dan ook al vrij snel gezet.

“De technieken om duurzamer te wonen veranderen in een heel rap tempo. Sommige ontwikkelingen, zoals onze warmtepomp, die drie jaar geleden al erg innovatief en besparend was, zijn nu nog eens dubbel zo duurzaam, praktisch en goedkoop. We hebben ons laten inspireren door anderen. Van kostenbesparende, innovatieve en duurzame oplossingen tot architectuur. We zijn wel zeker een jaar lang bezig geweest met het naast elkaar leggen van verschillende besparingsopties. Zo werden we steeds enthousiaster en werd de drive om duurzamer te gaan leven steeds groter.”

In 2017 ging de bouw van hun duurzame droomhuis in vervulling en sinds februari 2018 wonen ze in een groen en levensloopbestendig huis. 

Regenwater opvangen

Tegenwoordig mogen nieuwbouw huizen niet meer zomaar op de riolering worden aangesloten. Regenwater zorgt namelijk voor een extra belasting op het rioolstelsel. Bij zware regenbuien kan het riool overbelast raken en bestaat de kans dat straten blank komen te staan. Daarom werd ook in het nieuwbouwhuis van Siemen en Pauline het regenwater afgekoppeld.

“We hebben wadi’s in onze tuin gemaakt waardoor het regenwater geleidelijk in de grond kan wegzakken. Daarnaast gebruiken we ons grasveld en de vijver om het regenwater op te vangen. Echt ideaal voor als je op een zandbodem woont!”

Nooit te koud, nooit te warm

In tegenstelling tot een oude traditionele cv-ketel op gas werd er gezocht naar een duurzamer alternatief. Nadat ze zich goed hadden ingelezen in de verschillende technieken, hebben ze uiteindelijk gekozen voor een lucht/water warmtepomp die op duurzame wijze warmte uit de buitenlucht omzet in bruikbare energie voor het verwarmen en koelen van de woning. “Het is bij ons nu standaard 21°C. Zo is het ‘zomers lekker koel, ‘s winters heerlijk warm.”

 

Naast de lucht/water warmtepomp is het dak voorzien van 29 zonnepanelen die ervoor zorgen dat het gehele huis op elektriciteit kan draaien. “Veel mensen vinden het lastig om de overstap te maken vanwege de grote investering, maar eerlijk is eerlijk: het is zeker de moeite waard! Vanaf dag één hadden wij er financieel profijt van. In de zomer verzamelen we energie die we in de winter weer kunnen gebruiken. Een flinke besparing aan energiekosten dus, tel maar uit!”

Less is more

Pauline en Siemen hebben de smaak te pakken en proberen zoveel als mogelijk en betaalbaar is, milieubewust bezig te zijn. Elektrisch rijden kan natuurlijk niet missen in hun toekomst plan. Wel moet daar eerst nog even voor gespaard worden. “We pakken wat we kunnen. Van led verlichting tot aan een balansventilatie die continu zorgt voor een toestroom aan verse lucht, alles doen we met het gasprobleem in ons achterhoofd.” Want hoe minder gasgebruik, hoe groter de bijdrage aan een duurzame wereld. En daar plukken Pauline en Siemen maar al te graag de vruchten van! 

Ga oriënteren

Tot slot geeft Pauline de tip: “Kijk wat bij jou en jouw manier van leven past. Ga je zo breed mogelijk oriënteren, bezoek het Enexis-huis, laat je inspireren door de nationale duurzame huizenroute en kies wat voor jou het beste is. Laat je niet te veel leiden door kosten of de terugverdientijd, maar kijk juist naar nieuwe mogelijkheden. Je zult verstelt staan van wat er allemaal op je groene pad komt.”

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ben of ken jij iemand die net z’n duurzaam en milieubewust leven leidt? Meld je dan nu aan als Groene Strijder of neem contact op met onze Venray Reporter!

 

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Pauline en Siemen Halbersma - van Gulik