Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

Het circulaire peelvarken van boer Frank

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Frank Schepers

Heldendaad #30

Boer Frank wil het belang van duurzame landbouw op de kaart zetten.

Circulaire economie

“Peelvarken net zo duurzaam als een vleesvervanger”

Varkensboer Frank Schepers uit Ysselsteyn krijgt als zoon van een varkensboer de liefde voor natuur met de paplepel ingegoten. Toch wil Frank nog een stapje verder gaan; hij wil het belang van duurzame landbouw op de kaart te zetten. Dat is goed voor de wereld én beter voor het stukje vlees wat je ervoor terug krijgt. 

Liefde voor varkens

Steeds meer boeren doen mee aan het Beter Leven keurmerk, waarbij het welzijn van de dieren centraal staat. Ook boer Frank maakt onderdeel uit van het Beter Leven keurmerk en zorgt ervoor dat zijn 500 varkens voldoende ruimte, wroetmateriaal en mogelijkheden hebben om natuurlijk gedrag te vertonen. Dat is slechts één van de manieren waarmee Frank zijn duurzame varkenshouderij op de kaart zet. 

Bijzondere voeding 

De meeste varkens worden gefokt voor het vlees. Hoe groter en dikker, hoe beter. Boer Frank ziet dit anders. “Het peelvarken heeft niet alleen écht een beter leven, maar is ook een varken dat minder verspilling en vervuiling teweeg brengt.” Hoewel de productie van vlees bijdraagt aan het produceren van CO2, slaagt Frank Schepers erin zijn varkens 30-40% duurzamer te maken door te kiezen voor een circulaire voerfabrikant. “We proberen zo duurzaam mogelijk te werken. In samenwerking met een voerfabrikant uit Veulen, worden de varkens gevoed met circulair voer dat is samengesteld uit reststromen uit de levensmiddelenindustrie.”

Met andere woorden: dit varkensvoer wordt gemaakt van popcorn, toastjes, wafels en andere levensmiddelen die wij normaal in de prullenbak zouden gooien. Hier worden uiteraard wel de goede voedingsstoffen voor het varken aan toegevoegd zodat het gezond voer is. Hierdoor hebben de varkens (bijna) geen ecologische voetafdruk en draagt hij op die manier bij aan de uitgekiende circulaire landbouw. Ter vergelijking; het vlees van een peelvarken is net zo duurzaam als een vleesvervanger.

Duurzame stallen

Naast de circulaire voeding, heeft Frank de stallen van zijn varkens voorzien van zonnepanelen en investeerde hij in luchtwassers die ammoniak uit de stallucht filteren. “Varkensboeren zijn verplicht luchtwassers te installeren op hun stallen. Ik heb ervoor gekozen om meerdere luchtwassers te installeren om zo de uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast laten we alle mest dicht bij huis verwerken.” 

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ben of ken jij iemand die net milieubewust bezig is? Meld je dan nu aan of neem contact op met onze Venray Reporter.

 

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Frank Schepers