Skip to main content

Word een groene strijder!

Draag jij al bij aan een groen Venray? Heb je een tof groen idee? Of ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Dan ben jij ook een Groene Strijder! Meld je via onderstaande formulier aan en onze Reporter neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Goed bezig!

‘Schuufmarkt vur noppes’: de Ysselsteynse gratis-spullen-markt voor iedereen

Heldenprofiel

Groene strijders leden

Linda Custers

Heldendaad #28

Linda organiseert de 'Schuufmarkt vur noppes': een gratis-spullen-markt. Niet alleen een kans om verspilling tegen te gaan; ook het sociale aspect van deze markt is ook een belangrijke factor.

Circulaire economie

“Verbeter de wereld, begin bij jezelf.”

Je herkent het vast: na de najaarsschoonmaak heb je een hele berg met spullen waar je al tijden niet naar om hebt gekeken. Wat ga je ermee doen? Weggooien? Weggeven? Naar de kringloopwinkel? Verkopen? Ysselsteynse dorpsondersteuner Linda heeft een creatieve en duurzame manier gevonden om spullen een tweede leven te geven: een gratis-spullen-markt.

Vrijwilliger in hart en nieren

Linda Custers is haar hele leven al bezig met vrijwilligerswerk. Is er een burgerinitiatief? Dan is de kans groot dat zij dit op touw heeft gezet óf eraan deelneemt. “Ik heb leefbaarheid en het verbeteren van de sociale samenhang altijd al belangrijk gevonden. Daarom past de rol van dorpsondersteuner mij ook als een maatpak. Dorpsondersteuner houdt eigenlijk in dat ik mensen help met het leggen van connecties binnen het dorp of indien nodig naar een professional. Als een bewoner een wens of vraag heeft, komen ze naar mij toe en kijk ik hoe ik ze kan helpen. Of ik lever de informatie aan die ze nodig hebben. Ik breng de mensen samen.”

Van garageverkoop naar ‘Schuufmarkt vur noppes”

Een van de initiatieven die Linda leven in heeft geblazen, was een garageverkoop. Er werd een wandelroute uitgestippeld en mensen konden dan vanuit hun eigen garage spulletjes verkopen. Dit initiatief is al  drie jaar lang een succes. Toch is het in de loop van de tijd geëvolueerd naar een nóg duurzamer concept. 

Linda kwam namelijk ook af en toe mensen tegen die aangaven dat ze te veel spullen hadden en niet wisten waar ze ermee naartoe moesten. Het is buitengewoon zonde dat spullen in de prullenbak belanden terwijl iemand anders er heel blij mee is. Linda: “Toen is het idee geboren om een markt te organiseren met gratis spullen: de Schuufmarkt vur noppes. Linda: “Schuuf mar betekent schuiven, geven, ruilen. Deze markt is voor iedereen: jong, oud, arm of rijk.”

One man’s trash is another man’s treasure

De eerste editie van de gratis-spullen-markt werd georganiseerd in het gemeenschapshuis van Ysselsteyn. Linda: “Er waren 18 deelnemers. Sommige mensen hadden de tafel vol liggen met spulletjes en sommigen hadden enkele goederen. Een koptelefoon, schoenen, laarzen, decoratie, een lampje; alles van klein tot groot. Als ik eraan bij kan dragen dat mensen blij zijn met spulletjes én dat ze niet de prullenbak in gaan ben ik al heel blij.”

Sociaal bewustzijn

Deze Schuufmarkt was voor Linda niet alleen een kans om verspilling tegen te gaan. Het sociale aspect van deze markt was ook een belangrijke factor. Voor mensen die bijvoorbeeld net in het dorp waren komen wonen was dit de uitgelezen kans om kennis te maken met dorpsgenoten. De ontmoetingen tussen de verschillende mensen hebben gezorgd voor een aantal interessante connecties en gesprekken. 

De Schuufmarkt is niet het enige initiatief waar Linda zich mee bezighoudt. Ook verbindt ze (eenzame) ouderen aan een praatmaatje, kijkt ze hoe speeltuintjes in Ysselsteyn groener gemaakt kunnen worden én helpt ze mensen die het zelf niet (meer) kunnen aan tuinonderhoud. Linda: “In mijn werk hoor ik  van mensen die het groen in hun tuin niet bij kunnen houden en dat ze het jammer vinden om de tuin op te geven. Ze kiezen vaak de onderhoudsvriendelijke tuin (verstenen). Dan probeer ik ze te helpen aan een vrijwilliger of vaste tuinman uit het dorp om het groen te behouden. Hier zijn de mensen blij mee en is tevens goed om het regenwater af te laten vloeien.”

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Tot slot geeft Linda als tip: “Als je zelf ergens iets aan zou kunnen verbeteren, pak dat dan  aan. Onderneem actie. In plaats van mopperen dat de speeltuin niet gezellig is aangekleed; bespreek dit met andere belanghebbenden. Samen kom je tot ideeën. Vraag hulp in de buurt of vraag advies bij de gemeente. Je vindt echt wel iemand die je kan helpen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. ”

 

In actie komen? Dat ging als vanzelfsprekend!

Ken jij of ben jij ook iemand die zich inzet voor een mooiere en duurzamere gemeente? Meld je dan nu aan of neem contact op met onze Venray Reporter!

Help! ik wil graag meer weten!

Wil je graag in contact komen met deze Groene Strijder? Of wil je meer informatie over dit project? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en onze Reporter neemt z.s.m. contact met je op.

 

Heldendaden uitgelicht!

About the author

Linda Custers